Kosova; gerek Sırpların, gerek ise Arnavutların kültürel kimlikleri açısından büyük derecede önem verdikleri bir bölgedir. Kosova; eğitim sistemi ve kültürel değerleri ile de ilgi görmektedir.
Kosova, her ne kadar maddi durumu iyi olmasa da eğitim sistemi buna rağmen gelişim içindedir. 1999 yılındaki NATO müdahalesinden sonra, eğitim durumunu ve derecesini Birleşmiş Milletler adında olan UNMIK’ in aracılığıyla belirtmiştir. Belirtilen bu standartlarla Kosova; dil, din, ırk, etnik köken ve bunun gibi faktörler esas olmadan herkesin burada korkusuzca yaşayıp, çalışabileceği hatta seyahat edebileceği herkes için huzurlu bir ortam olduğu adaletin esas alındığı bir bölge olunduğu ilan edilmiş, aynı zamanda bağımsızlık yayınlanmıştır.
Kosova’da Eğitim Kolaylığı
Kosova da eğitimin genel amaç esasları demokratik kalkınma, ekonomik fırsatlar ve dünyaya açılma, gelişme yönünde belirlenmiştir. Kosova eğitim sistemi; özellikle genç insanlar, çoğulcu ve demokratik bir toplumda aktif; aynı zamanda sorumlu birer fert olmalarını amaçlar. Kosova eğitim sistemi okul öncesi eğitime de büyük önem vermektedir.
Buralarda çocukların merak ve yaratıcılıklarını eğlenceli bir şekilde geliştirip, onları kabiliyetleri oldukları yönde ilerletmeyi amaçlar. Kosova eğitim sistemine her gün yeni bir gelişme, aktivite eklemekte ve tercih edilenler arasında gün geçtikçe ön sıralara adını yazdırmaktadır. Kosova’nın bu ilerlemesinin nedeni eğitim kalitesine verdiği önem ve aynı zamanda öğrencilerin isteklerine de de kulak vermesidir. Kosova; üniversite öğrencilerine de rahat yaşam, yüksek kalitede eğitim öğrenim sunmayı en önemli unsur olarak görmektedir.