Kosova üniversite öğrencileri için tercih edilen ülkelerdendir. Kosova Üniversitelerinden olan Priştine ve Universium Üniversitesi son zamanlarda beğenilen bölümleri bünyesine eklemiştir. Birçok gencin taban puan derdiyle uğraşmadan girmeyi hayal ettikleri bu bölümlerin varlığı ülkeyi daha çekici konuma sokmuştur. Öğrenciler açısından yaşam standartlarının uygunluğu, eğitimin ucuz oluşu ve farklı bir atmosferde öğrencilik yaşamını tamamlamaya zemin hazırlanış gibi sebeplerle Kosova gençlerin gözdesi olabilmiştir. Öğrenciler için kalacak yurt, kiralanacak apart ya da evler de uygun maliyetlerde olunca fazla bir eksi durum göze batmamaktadır. Bu sebeple ailelerde gençleri bu ülkelere gönül rahatlığıyla gönderebilmektedirler.
Kosova oturum izni sağlık giderleri nasıldır?
Kosova’ya giriş konusunda vize edinme gibi bir duruma gerek yoktur. Uzun senelerdir vizesiz giriş mevcuttur. Vize derdinin olmayışı da öğrenci olarak bu ülkede yer almayı seçişte birincil önceliği sunmaktadır. Sağlık konusunda her ne kadar yetersizlik olsa da bu durum çok göze batmamaktadır. Ağır hastalıkların tedavisi konusunda hastaneleri yetersizdir. Ama yakın çevrede gidilebilecek yerler olduğundan bu durum o kadar kötü kabul edilmemektedir. Makedonya, Türkiye ve Arnavutluk gibi bölgelere gidilerek tedavide sıkıntı olan hastalıkların iyileştirilme süreçlerinde de hızlılık elde edilmektedir. Son senelerde Türkiye’deki sistem göz önüne alınarak sağlık konusunda ilerleme kaydedilmeye çalışılmaktadır. Ortalama tedavi ücreti 50 Euro’dur. En sık karşılaşılan hastalıklarda bu ödemeyi yapmanız yeterli olmaktadır. Özel hastaneler yatış durumunda 100 Euro’luk ödeme gerçekleştirmeniz yeterli olmaktadır. Devlet hastanelerinde yatış durumunda yatak ücreti verme durumu yoktur.
Kosova oturum izni sağlık giderleri konusunda çok sıkıntı yaşanmamaktadır. Farklı sebeplerden dolayı Kosova da karışık ülkelerden insan toplulukları mevcuttur. Arnavutluk, Türkiye, Sırbistan, Makedonya, ABD, Çin, Almanya ve diğer ülke insanlarının sayısı epey kabarıktır. Buraya geliş sebebinize göre oturum izni, eğitim izni ya da aile birliği gibi fiyatlandırmalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çalışmak için gelenlere verilen iş için oturum izni 50 Avro’dur. Eğitim için ise bu fiyat 30 Avro olarak etiketlendirilmektedir. Uzun süre Kosova da çalışanlar için daimi oturma izin ücreti 100 Avro olarak belirlenmiştir.
Kosova da devlet makamlarının diğer ülke insanları için idari makam ziyaretlerinde kısıtlamalar vardır. Tüm yabancı vatandaşlar Kosova girişte kendi pasaportlarını kullanarak giriş yapabilmektedirler. Kosova ziyaret amacınızı belirten bir belgeye ihtiyaç duyulabilmektedir. Ziyaretçilerin genel anlamda Kosova’ya girişlerinde sıkıntı yaratılmamasına rağmen 90 gün sonrası için bu durum tekrar göz önüne alınmaktadır. 90 günden fazla süre ile Kosova’da kalacaksanız Priştene de Luan Haradinaj Caddesinde yer alan Genel Müdürlük binasına ziyarette bulunmanı zgerekecektir. Burada yer alan yabancı kayıt bürosunda sizinle görüşecek personel size bu konuda yardımcı olacaktır. Eurostar yurtdışı danışmanlık ofis ziyaretlerinizle de Kosova oturum izni sağlık giderleri ile alakalı bilgi alabilme şansınız vardır.