Kosova Hakkında Genel Bilgiler
Kosova, Yugoslavya Federasyonu dağılmadan bir süre öncesine kadar altı cumhuriyetle iki özerk bölgeden oluşuyordu. Cumhuriyetler: Sırbistan, Bosna – Hersek, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ ve Makedonya; özerk bölgeler ise Voyvodina ile Kosova’ydı. 1989’da Kosova’nın özerk statüsü kaldırılarak tamamen Sırbistan’a ilhak edildi. 1991’de Yugoslavya Federasyonu dağılma sürecine girdi ve Slovenya, Hırvatistan, Makedonya ve Bosna – Hersek bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan ile Karadağ ise Yeni Yugoslavya Federasyonu’nu oluşturdu. Kosova, özerk statüsü kaldırılmış olduğundan bu kurulan yeni federasyonun sınırları içinde ve Sırbistan Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kaldı.
Kosova, Balkan Yarımadası’nda yer alan Güneydoğu Avrupa’da karayla çevrili bir bölgedir. Egemenliği tüm ülkeler tarafından tanınmasa da 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Başkenti ve en büyük şehri Priştine olup, resmi dilleri Arnavutça ve Sırpçadır. Kosova, yaklaşık 1,8 milyonluk bir nüfusa ve nüfusun çoğunluğu Arnavut olan çeşitli bir etnik yapıya sahiptir. Ülke ekonomisi, büyümesine katkıda bulunan madencilik, tarım ve turizm gibi sektörlerle gelişiyor. Kosova, UNESCO Dünya Mirası alanları olarak kabul edilen Rugova Kanyonu ve Gračanica Manastırı da dahil olmak üzere zengin kültürel mirası ve doğal güzelliği ile de tanınmaktadır.
Kosova’da Üniversite Okumak
Kosova’da tıp, mühendislik, işletme, hukuk ve beşeri bilimler gibi çeşitli alanlarda bir dizi lisans ve yüksek lisans programı sunan çok sayıda üniversite ve yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Kosova’daki üniversitelerden bazıları, diğerleri arasında Priştine Üniversitesi, Prizren Üniversitesi, Mitrovica Üniversitesi ve Peja Üniversitesi’dir. Bu kurumlar hem Arnavutça hem de Sırpça dillerinde programlar sunar ve bazıları İngilizce olarak da programlar sunar. Kabul koşulları ve öğrenim ücretleri, üniversiteye ve eğitim programına göre değişebilir. Aday öğrenciler, kabuller ve akademik programlar hakkında daha fazla bilgi için üniversitelerle doğrudan iletişime geçebilir veya web sitelerini ziyaret edebilirler.
Kosova’da Yapılabilecek 10 Aktivite
İlgi alanlarınıza bağlı olarak Kosova’da yapılacak birçok aktivite var. İşte on popüler seçenek:
- Ülkenin tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmek için Priştine’deki Kosova Ulusal Müzesi’ni ziyaret edin.
- Rugova Kanyonu’nda veya Šar Dağları’nda yürüyüşe veya kaya tırmanışına gidin.
- Dokufest veya Priştine Caz Festivali gibi bir müzik veya kültür festivaline katılın.
- Priştine, Yakova veya İpek’in renkli pazarlarını ve çarşılarını keşfedin.
- Yerel bir restoran veya kafede geleneksel bir Arnavut veya Sırp yemeğinin tadını çıkarın.
- Ulpiana antik Roma kalıntılarını veya Novo Brdo ortaçağ kalesini ziyaret edin.
- Kış aylarında Brezovica Kayak Merkezi’nde kayak veya snowboard.
- Bir futbol maçına katılın ve FC Prishtina veya KF Drita gibi yerel takımlardan birine tezahürat yapın.
- Yürüyüş yapmak, yüzmek veya piknik yapmak için manzaralı Mirusha Şelaleleri veya Batlava Gölü’ne günübirlik bir gezi yapın.
- Yürüyüş ve bisiklet parkurları, oyun alanları ve kafelerle Priştine’deki canlı Germia Parkı’nı ziyaret edin.
Kosova’da Gezilecek 10 Yer
Kosova’da gezilecek çok ilginç yerler var. Hoşunuza gidebilecek on popüler destinasyon:
- Priştine – canlı bir atmosfere, modaya uygun kafelere, restoranlara ve Osmanlı ile modern mimarinin bir karışımına sahip başkent.
- Rugova Kanyonu – yürüyüş ve açık hava etkinlikleri için mükemmel, büyüleyici kayalıkları ve şelaleleri olan bir doğa harikası.
- Gračanica Manastırı – iyi korunmuş ortaçağ mimarisi ve çarpıcı freskleriyle tanınan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
- Gadime Mağarası – sarkıt, dikit ve diğer jeolojik oluşumları içeren eşsiz bir yeraltı mağara sistemi.
- Prizren – Bistrica nehrinin kıyısında, iyi korunmuş bir Osmanlı dönemi Eski Kenti, tarihi camileri ve bir tepe kalesiyle pitoresk bir kasaba.
- Brezovica Kayak Merkezi – Šar Dağları’nın muhteşem manzarasına sahip, kayak ve snowboard için popüler bir kış destinasyonu.
- Mirusha Şelaleleri – doğal bir parkın ortasında yer alan, piknik yapmak ve yüzmek için mükemmel olan bir dizi basamaklı şelale ve havuz.
- Novo Brdo Kalesi – etkileyici duvarları, kuleleri ve saray ve kilise kalıntılarıyla iyi korunmuş bir ortaçağ kalesi.
- İpek Patrikhanesi – UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 13. ve 14. yüzyıllardan kalma Sırp Ortodoks kiliseleri ve manastırlarından oluşan bir kompleks.
- Batlava Gölü – Šar Dağları’nda yuvalanmış, yürüyüş parkurları ve dinlenme tesisleri bulunan güzel bir dağ gölü.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |